Foto

Warmtepomp VVV Rijkswerf Den Helder

Opdrachtgever:
Willemsoord
Adviseur:
Meves Installatie Advies
Architect:
-

Installaties:
Warmtepomp voor ruimteverwarming

Gebouw 47 op de Oude Rijkswerf te Den Helder dateert uit 1816 en deed oorspronkelijk dienst als stoomgemaal bij het Oude Dok. Vanaf 1864 is het voormalige gemaal hoofdzakelijk gebruikt als graanpakhuis.

Het massieve rechthoekige pand (16 x 10m), opgebouwd uit vier bouwlagen, heeft muren met een dikte van ca. 1.2 meter en is in 1943 voorzien van een betonnen kap. In deze periode is de ‘bunker’ dan ook gebruikt als schuilkelder. Het gebouw heeft na de verbouwing de functie gekregen van VVV met op de verdiepingen kantoor- en vergaderruimten.

De bouwkundige constructie bleef grotendeels behouden en het aanzicht van het monument werd in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Voor de verwarming van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een elektrisch gedreven warmtepomp. Hiermee wordt op een milieuvriendelijke manier voldaan aan de wensen van monumentenzorg om het pand zonder ontsierende schoorsteen te kunnen verwarmen. De warmtepomp is in de kelder opgesteld, onttrekt zijn warmte aan de bodem en verwarmt het gebouw op een laagwaardig temperatuurniveau middels vloerverwarming.

Tevens kan de installatie in de zomer worden gebruikt om te koelen. De warmte uit het gebouw wordt dan door de vloer opgenomen en buiten de warmtepomp om afgevoerd en opgeslagen in de bodem.

Naast de aanzienlijke besparing op het energieverbruik en de uitstoot van CO2 is het systeem dus ook nog eens multifunctioneel.